Hoe werkt een bowlingbaan, en hoe worden bowlingballen eigenlijk gemaakt?
Bowlen bestaat al zo’n 3000 jaar. Bij de eerdere versies van een bowlingbaan werd alles met de hand gedaan. De bal moest handmatig werden teruggebracht en de kegels die waren omgegooid werden handmatig opgeraapt en weer teruggezet. Bij de bowlingbanen van tegenwoordig gaat alles automatisch en via een lopende band..
Huidige bowlingbanen
Wanneer je een kegel omgooit dan valt deze in een bak achter de bowlingbaan. Vanuit deze bak worden de kegels met een lopende band weer terug boven hun plaats gebracht. De kegels worden boven de bowlingbaan in een machine gezet waarmee ze daarna weer omlaag worden gebracht en op de goede plek worden gezet. De bal komt ook achter de bowlingbaan op een lopende band, deze lopende band brengt de bal weer terug naar voren zodat je verder kan met het gooien.
Het maken van bowlingballen
Bowlingballen worden vooral gemaakt van urethaan, plastic, kunststof of een combinatie van deze materialen. Daarnaast worden bowlingballen vaak gemaakt in verschillende uitvoeringen, deze uitvoeringen zijn meestal gebaseerd op gewicht.
Ballen die gebruikt worden voor tien-pins bowlen hebben een diameter van 21,6 centimeter en mogen niet zwaarder zijn dan 7,2 kilo. De meeste tien-pins bowlingballen hebben 3 vingergaten waarmee je de bal kunt vasthouden, maar er bestaan ook modellen met vijf vingergaten.
Voor vijf-pins bowlen zijn speciale bowlingballen zonder vingergaten. Deze bowlingballen zijn kleiner dan de tien-pins bowlingballen zodat ze in de palm van je hand passen. Deze bowlingballen hebben een diameter van zo’n 12,1 tot 12,7 centimeter en ze wegen tussen de 1,47 en de 1,64 kilo. Elke bowlingbal bevat een kern, deze kern zorgt ervoor dat de bal zich op een bepaalde manier gedraagt.
Wil je zelf ook eens bowlen? Kijk dan eens bij onze bowlingbanen.
Op August 24, 2018